Хранителни добавки Глюкозамин

Какво е Глюкозамин ?

Glucosamine е аминомонозахарид, това е комбинация от глюкоза и една от най-важните аминокиселини за човешкия организъм глутамин. Глюкозамин присъства естествено в нормални количества в човешкото тяло, но с напредване на възрастта и някои заболявания или хронични състояния, производството му намалява. Тогава започва така нареченото износване на ставните връзки. За това, когато имате проблеми със ставите (болки в ставите, износване на ставите, ставни проблеми), е необходимо да си набавите допълнително количество глюкозамин под формата на хранителни добавки.


Хранителни добавки Глюкозамин

Помагат ли добавките с глюкозамин при болки в ставите?


Хранителни добавки с Глюкозамин се предлагат в три форми: глюкозамин сулфат, N-ацетил глюкозамин и глюкозамин хидрохлорид. Предлагани на пазара под различни търговски наименования като мега глюкозамин, глюкозамин плюс, глюкозамин хондроитин и МСМ, глюкозамин на растителна основа и други, тези продукти могат да бъдат закупени от аптеки или магазини за здравни продукти под формата на таблетки, капсули или прах.

В допълнение към добавките, консумацията на храни, богати на глюкозамин, предимно морски дарове, също може да помогне за укрепване на ставите, хрущялите, връзките и съединителната тъкан.

Добавянето на добавки с глюкозамин под формата на капсули или таблетки може да намали риска от развитие на остеоартрит и други заболявания на ставите, както и да подпомогне възстановяването на наранявания на меките тъкани като навяхвания, разкъсвания на сухожилия и други травми, свързани със спорта.

Повечето добавки с глюкозамин се извличат от хитин, открит в черупките на скариди, омари и раци. Има също така опции за добавки с глюкозамин, направени от зърнени храни за хора, алергични към миди. Тези добавки са предназначени да обслужват по-широк кръг потребители.

Добавки с глюкозамин и хондроитин

Често глюкозаминът и хондроитинът се комбинират в популярни хранителни добавки, които се рекламират като естествени лекове за болки в ставите и артрит. Глюкозаминът и хондроитинът са естествено срещащи се вещества, произвеждани от тялото, подпомагащи здравето и мобилността на ставите.

В заключение, включването на добавки с глюкозамин в ежедневието ви може да допринесе за поддържане на здравето на ставите, намаляване на риска от проблеми, свързани със ставите, и подпомагане на естествените процеси на възстановяване на тялото. Независимо дали под формата на добавки или чрез хранителни източници, даването на приоритет на здравето на ставите е от съществено значение за цялостното благосъстояние. Глюкозаминът стимулира производството на хрущял в ставите, докато хондроитинът е компонент на хрущялната тъкан. Смята се, че привлича вода към тъканта, като помага на хрущяла да остане еластичен, а също така блокира действието на ензимите, които разграждат хрущялната тъкан. Концепцията е, че като приемате добавки с глюкозамин и хондроитин заедно с приема на хранителни добавки, вие помагате на тялото си да замени по-бързо увредения или износен хрущял. Проведените проучвания показват обещаващи резултати, издигайки продажбите на добавки, съдържащи глюкозамин и хондроитин, до нови висоти.

Рано или късно, почти всеки ще трябва да се справи с болки в ставите и да обмисли приема на добавки за стави. Често причината за това е износване от стареене или спортни травми, пренапрежение във фитнес залата или на работа. Остеоартритът е по-често срещан при по-възрастните хора, чиито стави са имали повече време за износване. Младите индивиди обаче също могат да изпитват болки в ставите. Всъщност става все по-често срещано явление младите хора да се сблъскват с подобни проблеми.

Най-често срещаното лечение на болки в ставите включва прием на болкоуспокояващи като ибупрофен или лекарства, отпускани с рецепта. Въпреки това, повечето противовъзпалителни лекарства идват с различни странични ефекти и рискове за здравето. Някои от тези рискове могат да бъдат доста сериозни и остеоартритът обикновено е дългосрочно състояние, което изисква непрекъснато лечение.

Ето защо приемането на добавки за стави като глюкозамин и хондроитин е един от начините за естествено облекчаване на болката в ставите.

Коментари